Anglia és az új energiaforrás

A projekt a Vehicle to Grid, röviden V2G, technológián alapszik, mely lényege az, hogy az elektromos autók áramot tudjanak feltölteni a közüzemű hálózatra.

Annak érdekében, hogy az elektromos autók piaca még inkább felélénküljön Nagy Britanniában, útjára indították az úgy nevezett EV-ELOCITY programot. A kormány 7 millió fonttal járul hozzá a kezdeményezés megvalósításához, mely a tervek szerint 2021-ig le is zajlik. Ez a projekt a Vehicle to Grid, röviden V2G, technológián alapszik, mely lényege az, hogy az elektromos autók áramot tudjanak feltölteni a közüzemű hálózatra. Mindehhez szigetország szerte Power Manager elnevezéssel illetett berendezések telepítését tervezik, amik képesek az áram felvételére, tárolására és megosztására. Ez az ötlet egy igen környezetbarát és költséghatékony megoldást kínál az emberek számára, melynek aztán országos szinten is igen kedvező hatásai lehetnek. Az Egyesült Királyság vezetői abban reménykednek, hogy ez a projekt számos új keletű, alternatív energiaforrásra alapozó ötletet majd tud megihletni.



A projekt arra a problémára is igyekszik megoldást nyújtani, ami tavaly Németországban mutatkozott meg. Ott közel 500 ezer milliárd forintot fordított a kormány a különféle, alternatív energiaforrások létrehozatalára, viszont azok megalkotása után szembesültek vele, hogy nem tudják megfelelő képpen tárolni azokat. A probléma odáig fajult, hogy a nagy mennyiségű áramot fogyasztóknál 50 eurót írtak jóvá megawattóránként. Csak hogy tisztán lássunk, egy elektromos autó számára egy megawattórányi energia 5.000-6.000 kilométer megtételére elegendő. Tehát jó időben túl sok alternatív energia halmozódott fel Németországban, viszont a hideg, téli hónapokban energiahiány lépett fel a csúcsfogyasztás által. Ekkor döbbentek csak rá, hogy az energia megfelelő tárolására is megoldást kell találniuk, amire, Anglia szakemberei szerint, tökéletes lehetőséget biztosít egy elektromos autó.

Tehát az EV-ELOCITY program alapján az elektromos autó áramszolgáltatóvá válik, ezáltal pedig pénzt hoz a házhoz. Általuk nem csak szélesebb körben, de hatékonyabban is felhasználhatóvá válik a megújuló energia. Ez pedig nem csak az Egyesült Királyság, de minden nemzet számára felhasználhatóvá és hasznossá válhat.