Hazánk elektromos autói, 2018 - Toyota, Lexus

A két japán autógyár, név szerint a Toyota és a Lexus, 2018-ra vonatkozó tervei szerint, hazánkban együttes erővel 5150 hibrid autó értékesítését szeretnék megvalósítani.

Ha sikerrel járnak, akkor egyetlen év leforgása alatt 50% növelnék az újonnan értékesített hibrid gépjárművek számát és 20%-kal több nem belső égésű motorral hajtott autó koptatná a magyar utakat.

Az idei évre szóló tervek alapjául a tavalyi eladási számok szolgálnak, mi szerint a Toyota 9684, a Lexus 656 családot, illetve vállalatot tett elégedett vásárlóvá. A Toyota autóeladásainak közel harmadát a hibrid járművek teszik ki, míg a Lexus esetében a vásárlók 97%-a benzines-elektromos autót választ. Ez annak is köszönhető, hogy a magyar állampolgárok egyre inkább környezetbarát megoldásokat keresnek, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a két autógyártó vállalat egyre szélesebb hibrid és elektromos jármű palettával rendelkeznek. Ezáltal mindenki könnyebben megtalálja az igényeinek, illetve pénztárcájának leginkább megfelelő konstrukciót. Ennek hála 2017-ben a Magyarországon eladott elektromos, illetve hibrid autók 65,8%-át a Toyota, míg a Lexus 16,6%-át értékesítette.



Statisztikai adatok alapján hazánkban 2014 óta megnyolcszorozódott a hibrid autók vásárlásának száma, ami bár az össz gépjármű eladások 3,3%-át teszik csak ki, mégis bizakodóak lehetünk a zöld jövőt illetően.

A Toyota és a Lexus hosszú távú tervei között szerepel, hogy 2025-től minden modelljüket hibrid motorral is fogják gyártani. Továbbá 2030-tól évente legalább 5 millió hibrid járművet szeretnének értékesíteni, melyek közül 1 millió zéró kibocsátású, azaz akkumulátoros elektromos, illetve hidrogén üzemanyagcellával rendelkező lesz.