A Tesla története - a kezdetek (1. rész)

A Tesla elektromos autók gyártásával foglalkozó amerikai vállalatot 2003-ban alapították, nevét a világhírű feltalálóról, Nikola Tesláról kapta.

Kezdetben a vállalat még Tesla Motors elnevezéssel szerzett hírnevet a piacon, később lett a neve lerövidítve. A vállalat ötlete, illetve a tervek megvalósítása három személy, Martin Eberhard, Marc Tarpenning és JB Straubel nevéhez fűződik.


Az első lépések


A vállalat legelső elektromos meghajtású modellje a Tesla Roadster volt, amelynek sorozatgyártása 2008-ban kezdődött meg. Az elektromos autó sikerét mutatja, hogy négy hónap alatt, világszerte 220 gépjármű került eladásra, mégsem ez volt az a modell, amivel kiemelkedően magas lett a vállalat értékesítési rátája. Ettől függetlenül, a gépjármű európai bemutatóján, 2009-ben, számos híresség is érdeklődését fejezte ki iránta, köztük volt Albert monacói herceg, Bono, illetve Damon Hill, aki valaha Forma 1-es versenyző és világbajnok volt.


Sikerekben gazdag folytatás

Még ugyanebben az esztendőben került piacra a vállalat sport autója, ami a Tesla Model S nevet kapta. Két év alatt 6.500 előjegyzés érkezett be a Tesla-hoz, melynek teljesítését 2012 nyarán kezdték meg. Egy évvel később közel 22.500 elektromos autónak találtak tulajdonost.




Tesla harmadik elektromos autó modellje egy crossover és a Tesla Model X névre hallgat, melyet 2014-ben kezdtek el gyártani.