Elektromos autó övezetté alakul át Oxford

Közismert tény, hogy Angliában elég magas a légszennyezettség, melynek következtében, éves szinten közel 40.000 ember veszti idő előtt életét.

A szám leredukálásának érdekében az orvosok radikális változtatások meghozatalára ösztönzik az állam vezetését, azt remélve, hogy néhány év eltelte után rohamos változások lesznek tapasztalhatóak. Ennek hatására a kormány úgy döntött, hogy a leginkább légszennyezett városok (összesen 29) 2017.decemberiég kapnak időt arra, hogy a légszennyezés visszaszorítására javaslataikat felterjesszék.



Szomorú, de a tíz legrosszabb helyzetben levő városok közé tartozik Oxford, ahol buszok, motorok és autók tömkelege közlekedik az utakon. Az egyetemváros 190.000 lakossal büszkélkedhet, akiknek az egészségét úgy próbálják megvédeni, hogy károsanyag-kibocsátástól mentes övezetté igyekszenek alakítani a várost, természetesen az elektromos autóknak köszönhetően. A tervek szerint 2020-tól egy központi zónát vezetnek be, melyet idővel, fokozatosan kiterjesztenek. Ennek a lényege az, hogy a zónán belüli utakon csak elektromos autóval lehet közlekedni. Első körben a robbanó motoros autók, a buszok és a könnyű szállító járművek számára tiltják meg a központi zónába történő behajtást.

Mindezen tervek előkészítéseként 120 elektromos autó töltőállomást telepítenek a városba, melyhez nagymértékű támogatást biztosít az állam. Ezen elektromos autó töltőállomások közül 24 csak a taxik számára lesz használható, ezzel is támogatva az ő munkavégzésüket.

Sőt, ezek mellett már arra vonatkozóan is készültek tervek, hogy Oxfordban az elektromos autók mini változatait is elkezdik legyártatni. Ennek a megvalósítását 2019-től tervezik, melytől a város vezetői a bevételek növekedését is remélik. Arról nem is beszélve, hogy az elektromos járművek segítségével sokkal gyorsabb lesz a közlekedés és könnyebb lesz a parkolás is.