Elektromos meghajtású újdonság a Citroentől

A Genfi Autószalon az egyik legjelentősebb járműipari kiállítás a világon. Nem csoda, hogy a gyártók legtöbbször erre az eseményre tartogatják az új gyártmányaik, innovációik bemutatását.

Az idei kiállításon is találkozhattak újdonságokkal és meglepő koncepciókkal a látogatók.

A mi szempontunkból is érdekes, elektromos meghajtású autó újdonságokból (úgynevezett tanulmányautókból) sem volt hiány, a városi közlekedés elektromos megreformálását több gyártó is zászlójára tűzte (csatlakozva a már eddig is ebben „utazó” gyártókhoz, pl. Renault Twizy).

 

A Citroen az Ami One fantázianevű, elektromos meghajtású autó koncepcióját mutatta be, amely valójában egy sokoldalú, kompakt városi autót takar. A kétszemélyes, kocka alakú kisautó 100 km-t tud megtenni egy töltéssel, 45 km/órával tud maximálisan haladni. Alakjából adódóan tágas belső térrel rendelkezik annak ellenére, hogy csak 2,5 méter hosszú, a két utas kényelmesen elfér benne, a napfénytetős kivitel biztosítja a világosságot út közben is.

Ezt az elektromos meghajtású autót egyébként nyíltan autómegosztó rendszerekhez tervezték, a kis méret és a könnyű használat erre különösen alkalmassá is teszi. Számos extrával szerelték fel az utastérben is, van benne vezeték nélküli telefontöltő, hang alapú vezérléssel működtethető funkciók, nagyképernyős, érintőképernyős műszerfali monitor stb. A kölcsönzési lehetőségekben is rugalmas kíván lenni a Citroen, egész hétvégés túrákra vagy akár még hosszabb utazásokra is bérelhető lehet.