Hangtalanul az utakon

Az elektromos autók egyik jellegzetessége a hangtalanság, amit különleges meghajtásuknak köszönhetnek. Bár sokan azt gondolhatják, hogy a majdnem észrevétlen, hangtalan közlekedés előnyt jelent, hiszen az utcára kilépve egyre kevesebb motorzajt kell elviselni.

Azonban ennek a csendes működésnek is meg van a hátránya, ami leginkább a vakok, illetve a halláskárosultak szemszögét nézve tudatosul bennünk.

Azáltal, hogy 40 km/h sebesség mellett az elektromos autók nagyobb zajkibocsátás nélkül közlekednek, sokan már „túl későn” veszik észre jelenlétüket, ami akár a járókelőkre, akár a kerékpárt használókra károsan hathat. Arról nem is beszélve, ha esetleg valaki zenét is hallgat közlekedés közben, és emiatt még váratlanabbul suhan el mellette/előtte az adott gépjármű… Azt tekintve pedig, hogy az utcákon rohamosan nő az elektromos autók száma, a probléma megoldása is egyre sürgetőbbé válik. De nem kell aggódni, a megoldás már meg is született.

Ennek a problémának a kiküszöbölésére egy új szabályzat fog 2019. júliusától, az egész Európai Unióban, érvénybe lépni, miszerint minden újonnan utcákra kigördülő elektromos autót hangkibocsátó készülékkel kell felszerelni. A régebben forgalomba helyezett elektromos autók esetében pedig utólagosan kell ilyen eszközökkel felszerelni a járműveket, melyre a tulajdonosoknak 2021-ig lesz lehetőségük.